Huub Stapel

Hubertus Wijnandus Jozef Marie (Huub) Stapel (Tegelen, 2 december 1954) is acteur. Hij volgde de opleiding tot docent drama aan de Toneelschool in Maastricht. Vanuit de docentenopleiding liep hij stage in het derde jaar van de acteursopleiding. Dat vond hij zo inspirerend dat hij de overstap maakte naar die opleiding. Anderhalf jaar later mocht hij zich docent drama én acteur noemen.

Meteen na de Toneelschool speelde Huub Stapel zijn eerste hoofdrol in het toneelstuk Harold & Maude, naast Mary Dresselhuys. In die rol werd hij gespot door André Sjouerman, die de casting deed voor de eerste speelfilm van Dick Maas: De Lift. Huub kreeg de hoofdrol in de filmhit.

Na deze vliegende start volgden er talloze theater-, film- en televisierollen. De teller staat intussen op meer dan honderd producties. Grote successen uit zijn carrière zijn: Flodder (1986), Amsterdamned (1988), De Partizanen (1994), Knocking on Heaven’s Door (1997), Retour Den Haag (1999), Tatort (1999), Verder dan de Maan (2003) en Hemel op Aarde (2013).

 

Huub Stapel: Internationale carrière

Huub speelde vanaf 1991 regelmatig in Duitsland. Niet helemaal vreemd, omdat de taal hem van kinds af aan bekend is. Zijn geboorteplaats Tegelen in Limburg ligt tegen de Duitse grens. Huub had vanaf zijn veertiende altijd bijbaantjes in Duitsland. Bovendien werd er bij hem thuis meer naar de Duitse dan naar de Nederlandse televisie gekeken.

Ook in België heeft Huub Stapel gewerkt. In de korte film Het Achterland, de speelfilm Smoorverliefd en de succesvolle serie Windkracht 10 speelde hij hoofdrollen.

 

Huub Stapel: Televisie

Zijn liefde voor auto’s kon hij twaalf jaar lang kwijt in het autoprogramma Stapel op Auto’s. Stapel in de States was de afsluiter van het tv-programma.

Hij presenteerde bij de TROS het muziekprogramma TAFKAS (1998) en de realityserie Oberon (2005).

Daarnaast leukte hij de reclamespotjes van Zwitserleven op, naast Ellen ten Damme.

 

Huub Stapel: Theater

God van de slachting
God van de slachting, Carnage. Een zwarte komedie. Samen met Johanna ter Steege, Paul R. Kooij en Anneke Blok. Te gekke cast! Bekijk op YouTube

 

Huub Stapel: Muziek

Zijn muzikale aanleg dankt hij aan zijn vader. Huub was de leadzanger van de regisseursband The Directors. Ook nam hij liedjes op met Gé Reinders, zong hij een gastnummer op een cd van Loïs Lane en met het Venlose carnavalsliedje Och Waas ik Maar beej Mooder Toësgebleve belandde hij op plaats 14 in de Top 100 Nederlandstalige singles van Vic van de Reijt.

 

Huub Stapel: Privé

Limburger Huub woont met zijn vrouw Resie Jansen sinds 1981 in Amsterdam. Het paar heeft twee zonen, Sem en Mas. Huub en Resie trouwden op 2 december 2004, de vijftigste verjaardag van Huub, in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ze zijn intussen meer dan veertig jaar bij elkaar.